Ένα διαφορετικό μάθημα Μαθηματικών

Ένα διαφορετικό μάθημα Μαθηματικών

Την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024, ο Μαθηματικός του Γυμνασίου Μύρινας Γεώργιος Μπαγάνης πραγματοποίησε μία Διδασκαλία –Δράση στο τμήμα της Γ4 του σχολείου μας. Το θέμα της διδασκαλίας ήταν το πρόβλημα της Χρυσής Τομής.

Στην αρχή της διδασκαλίας έγινε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο πρόβλημα της διαίρεσης ευθυγράμμου τμήματος σε «μέσο και άκρο λόγο», αυτή ήταν η αρχική ονομασία του προβλήματος που πρωτοδιατυπώθηκε και λύθηκε γεωμετρικά από τη σχολή του Πυθαγόρα τον 6ο αιώνα π.Χ. Το 15ο – 16ο αιώνα μ.Χ αναζωογονείται το ενδιαφέρον για τη διαίρεση σε μέσο και άκρο λόγο σε σχέση με τις εφαρμογές της στη Γεωμετρία και την αρχιτεκτονική και εισάγεται ο όρος Χρυσή Τομή από τον Λεονάρδο ντα Βίντσι. Ο λόγος των δύο τμημάτων που προκύπτουν από τη διαίρεση του ευθυγράμμου τμήματος δίνει την αίσθηση της αρμονίας, και παρατηρείται ακόμη στο ζωικό και φυτικό βασίλειο γι’ αυτό ονομάσθηκε επίσης Θεϊκή αναλογία  από τον Λουκά Πατσόλι.

Στη συνέχεια της διδασκαλίας, οι μαθητές επιλύοντας μία εξίσωση Δευτέρου Βαθμού υπολόγισαν τον λόγο της χρυσής τομής που είναι ο άρρητος αριθμός φ = 1,6180339.... Το σύμβολο φ προκύπτει από το όνομα του αρχιτέκτονα και γλύπτη Φειδία που πρώτος εφάρμοσε αυτή την αναλογία στην αρχιτεκτονική του Παρθενώνα.

Στο δεύτερο μέρος της διδασκαλίας έγινε μία βιωματική παρουσίαση του λόγου της χρυσής τομής σε ένα κτήριο Τοπόσημο για την πόλη της Μύρινας. τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Ο μαθηματικός με ομάδα μαθητών κατά την επίσκεψη τους στο ναό, είχαν μετρήσει τις απαιτούμενες γωνίες και αποστάσεις οπότε κατά την διδασκαλία οι μαθητές χρησιμοποιώντας την τριγωνομετρία υπολόγισαν το ύψος των δύο τμημάτων του καμπαναριού και βρήκαν ότι ο λόγος των ισούται με το φ.

Η διδασκαλία αυτή έδωσε στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν για τη Χρυσή Αναλογία που υπάρχει σε πολλά πολιτιστικά μνημεία στην Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και αλλού και επίσης να κάνουν μία βιωματική προσέγγιση της αναλογίας μελετώντας την αρχιτεκτονική του ναού.

Παρόντες στη διδασκαλία αυτή ήταν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ, Ιερόθεος, ο αρχιμανδρίτης κ. Κύριλλος Αλεξανδρόπουλος, η Σύμβουλος Μαθηματικών Βορείου Αιγαίου κ. Ανδρονίκη Ταμβάκη, η Διευθύντρια του Γυμνασίου Μύρινας κ. Ελένη Πολυμένη και η μαθηματικός κ. Πασχαλιά Ασμενούδη. Στο τέλος της διδασκαλίας μίλησαν στους μαθητές η Σύμβουλος των Μαθηματικών, ο Μητροπολίτης και η Διευθύντρια του Γυμνασίου Μύρινας.

Γυμνάσιο Μύρινας
Μητροπόλεως 5
81400 Μύρινα
Λήμνος

Τηλ. 2254022217
Email. gymmyrin@sch.gr
URL. https://gym-myrin.les.sch.gr